רישיון מדביר 1016 - מאז שנת 1990
רישיון מדביר 1016 - מאז שנת 1990

מה ההבדל בין טרמיטים ומזיקי עץ? מדריך קצר למבולבלים

לקוחות רבים שלנו מבלבלים, ובצדק, בין טרמיטים לבין מזיקי עץ. למעשה, מאז תחילת פעילותה של חברת אגרנט ארנון, אנחנו מקבלים עוד ועוד פניות הנוגעות להבדלים בין שני סוגי המזיקים, מצד לקוחות שלא בטוחים איזה סוג של מזיק שורץ להם בבית ועושה בו שמות.
לקוחות רבים שלנו מבלבלים, ובצדק, בין טרמיטים לבין מזיקי עץ.
למעשה, מאז תחילת פעילותה של חברת אגרנט ארנון, אנחנו מקבלים עוד ועוד פניות הנוגעות להבדלים בין שני סוגי המזיקים, מצד לקוחות שלא בטוחים איזה סוג של מזיק שורץ להם בבית ועושה בו שמות.היות שאיתור נכון של המזיק יכול לסייע לנו להבין איזה טיפול הדברה דרוש בבית, גיבשנו את כל האינפורמציה החשובה שתעשה סדר ותעזור לכם לזהות את סוג המזיק שמסתובב בבית.

למה קל לנו לבלבל בין טרמיטים למזיקי עץ?

אנחנו מבינים מדוע יש סיבה לבלבול. טרמיטים אכן שייכים לקטגורייה של מזיקי עץ, אך קטגורייה זו כוללת מזיקים נוספים מלבד טרמיטים, כמו יקרונית הרהיטים והליקטוס, שהם, לצד הטרמיטים, מזיקי העץ הנפוצים ביותר בישראל.

המשותף לשלוש קבוצות מזיקי העץ הללו הוא ששלושתם בעלי פוטנציאל לחולל נזק רב בבתים בשל החיבה שיש להם למוצרי עץ.

גם הטרמיטים, גם הליקטוס וגם יקרונית הרהיטים ניזונים מתאית, מרכיב מרכזי במוצרי עץ, ולפיכך כל בית שיש בו מוצרי עץ נמצא בסכנה ועלול למשוך אליו את אחד מסוגי המזיקים הללו.

השוני הקיים בין טרמיטים לבין מזיקי עץ מסוגים אחרים

ההבדל בין שלושת סוגי החרקים הללו הוא קודם כל במראה שלהם (צבעה של יקרונית הרהיטים, למשל, הוא  חום, בעוד הליקטוס נראה כמו חיפושית שחורה וקטנה והטרמיטים נראים כמו נמלה לבנה), אך מה שרלוונטי יותר הוא השוני שלהם זה מזה, הנוגע לעקבות שהם מותירים אחריהם כאשר הם מכרסמים בעץ.

מאחר ששלושת סוגי החרקים קטנים מאוד, לעיתים קשה להבדיל ביניהם רק על בסיס המראה החיצוני שלהם.

לאור זאת, בהתבסס על אופן הפגיעה של המזיקים הללו בעץ ניתן לאתר בקלות רבה יותר איזה מהם שוכן במוצרי העץ שלכם.

עקבותיהם של הטרמיטים הן הקלות ביותר לזיהוי. היות שהם לא יכולים לבוא במגע ישיר עם אור טבעי או מלאכותי, הדרך היחידה שלהם להגיע אל עץ בבית היא באמצעות "מנהרות עפר" צרות שהם בונים ואשר דרכן הם מתקדמים אל עבר היעד הדרוש.

אם מצאתם תעלות בוץ כאלה בבית, סימן שיש לכם מזיק עץ בבית מסוג טרמיטים. הטרמיטים, אגב, יכולים לחסל עץ במהירות רבה, וכאשר העץ כולו נאכל, כל הרהיט או מוצר העץ עלולים לגמרי לקרוס. לכן, יש חשיבות רבה לזיהוי ואיתור מוקדמים של המזיק בבית.

משקופים הם האזורים האהובים ביותר על הטרמיטים, ולכן כדאי לבדוק מדי תקופה את המשקופים בבית.

לעומת הטרמיטים, מזיקי הליקטוס מותירים אחריהם אבקה לבנה לאחר שהם מסיימים את "סעודתם".

אם הבחנתם באבקה לבנה כזו, שנראית קצת כמו טלק, סביב הריהוט שלכם, ככל הנראה, הבית שלכם נגוע במזיק עץ מסוג ליקטוס. הליקטוס לא זקוק לתעלות עפר לזחול דרכן, והוא בדרך כלל מגיע אל מוצרי העץ אחרי שהוא בוקע כזחל בתוך ביצים שהוטלו על-ידי נקבת הליקטוס הישר אל תוך העץ באמצעות צינור הטלה מיוחד.

בניגוד לליקטוס ולטרמיטים, היקרונית היא רעשנית

בדומה לליקטוס, גם יקרונית הרהיטים נוהגת להשאיר אחריה אבקה לבנה סביב הריהוט, ראייה לכך שחלקים מהריהוט כורסמו כליל והתפוררו. אבל כדי בכל זאת לא לבלבל בין היקרונית לבין הליקטוס, כדאי להקשיב טוב האם בוקעים רעשים מתוך העץ.

בעוד הטרמיטים והליקטוס הם מזיקים שקטים, את רעשי הכרסום של היקרונית קשה לפספס, במיוחד בלילה, כאשר הכל שקט וקל מאוד לשמוע גם רעשים קטנים ומשניים יותר.

דרך איתור נוספת של היקרונית היא בדיקת העץ עצמו. אם מצאתם חורים גדולים ברהיט, הרי שסביר להניח כי היקרונית עשתה בו את זממה, היות שמזיק זה מותיר בעץ חורים גדולים מאוד לאחר הטלת הביצים וכאשר הוא מתעופץ ממנו אל עבר היעד הבא.